U bent hier:

Vertrouwenspersoon KLTV

De vertrouwenspersoon binnen KLTV Krommenie

KLTV Krommenie wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met tennis en padel! Toch kan grensoverschrijdend gedrag ook op onze vereniging plaatsvinden. Om te voorkomen dat grensoverschrijdend gedrag plaats gaat vinden en een luisterend oor te bieden in die situaties waarin grensoverschrijdend gedrag al heeft plaatsgevonden, hebben wij een vertrouwenspersoon aangesteld. Een centraal aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft. Wij zijn een prachtige vereniging en doen er met elkaar alles aan om zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksueel ongewenst gedrag te voorkomen.

De vertrouwenspersoon houdt de omgangsvormen binnen KLTV - welke bijdragen aan het gevoel van veiligheid en vertrouwdheid voor de leden, vrijwilligers en trainer - in stand of verbetert deze zelfs. Daarnaast draagt de vertrouwenspersoon zorg voor de eerste opvang van betrokkenen (slachtoffers, ouders van minderjarige slachtoffers, beschuldigde, trainer) bij een incident binnen onze vereniging.

De vertrouwenspersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen voordat er problemen zijn. Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders, teamleden en vrijwilligers. Hiervoor geldt: snel melden, erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenspersoon?
Als je vragen hebt over de manier van omgaan met elkaar binnen de club of jouw trainings- of competitieteam, dan ben je welkom bij de vertrouwenspersoon. De vragen die je hebt kunnen gaan over:

  • pesten en gepest worden;
  • (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt wat je als onprettig ervaart;
  • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team;
  • je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is;
  • iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar/grensoverschrijdend gedrag;
  • het feit of je vraag bij de vertrouwenspersoon op de juiste plaats is.

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenspersoon?
De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenspersoon plaatsvinden, zijn vertrouwelijk. Dit betekent dat niemand anders van de inhoud van het gesprek op de hoogte wordt gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven. In sommige gevallen van - ernstig - grensoverschrijdend gedrag kan het belangrijk en noodzakelijk zijn andere personen in te lichten/te betrekken. Dit zal nooit gebeuren zonder overleg met jou. De activiteiten van de vertrouwenspersoon vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenspersoon aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Wat doet de vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is er voor het bespreekbaar maken van incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hier om heen, die binnen de vereniging plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en maakt zaken bespreekbaar. Als er verdere opvang/actie noodzakelijk is zal dit, verwijst de vertrouwenspersoon door naar andere instanties.

Wie is onze vertrouwenspersoon?

Eva Boon tennist al vele jaren met veel plezier bij KLTV. Je kunt haar elke maandagavond met haar vaste groepje op de tennisbaan vinden en inmiddels is zij ook af en toe aan het padellen. Ze iwoont samen met haar twee kinderen in Krommenie.

 

Zij is onlangs door het bestuur gevraagd de rol van vertrouwenspersoon bij KLTV te vervullen. Dat doe zij graag. De rol van vertrouwenspersoon past goed bij haar. Ze heeft jarenlang als advocaat en jurist gewerkt. Haar specialisme is arbeidsrecht maar zij heeft ook ervaring in het personen- en familierecht. Momenteel werkt zij alweer enige tijd als teamleider bij een rechtsbijstandverzekeraar.

Mocht je tegen situaties aanlopen waarvan je vermoedt dat die niet 'in de haak zijn', aarzel dan niet om contact met Eva op te nemen. Het helpt vaak al om even jouw hart te luchten, maar soms is er een vervolgactie nodig. Eva is er voor jou als vertrouwenspersoon van KLTV.

Eva is als volgt te bereiken: via vertrouwenspersoon@kltv-krommenie.nl of 06-23667487.

Sponsoren